Szársomlyói passziók II.: A vízenjárás | madártoll

 
 

Szársomlyói passziók II.: A vízenjárás


 

Hol volt, hol nem volt, már olyan régen történt, hogy akár még igaz is lehet amit most Néktek elmesélek.

Még a régi szép békeidőkben, amikor létezett az MHSZ, és a homlokzatára az volt írva, hogy "ERŐS ISTEN A MI VÁRUNK!" ,és a benzin is inkább volt tizennyolc, mint kétszázhuszonnyolc, sűrűbben jártunk a Siklós és Villány között magasodó Szársomlyó-hegyre. A mondák szerint maga az Ördög szántotta végig a hegy déli lejtőjét, attól lett olyan ferdebarázdás. Ez nekünk néha jó, néha rossz volt. Ha a besugárzás jól felfűtötte a kopasz sziklákat, nagy termikbányát jelentett. De ha elszúrtad a startot, akkor a köves meredeken lecsúszva nem nagyon volt mibe kapaszkodni. Valószínűleg itt született meg a "talaj menti siklás" fogalma... Ez a csodálatos hegy minden szélre jó volt, mind a két oldaláról startolhattunk.

Ha meg nagyon rosszra fordult az idő, átmentünk a harkányi gyógyfürdőbe, egy kis áztatásra. Ott aztán jöhetett a baromkodás, a seggrepacsi, meg minden. Elmondhatatlan pillanatok voltak, amikor a nyakig vízbemerült külföldiek-álkotta kör közepén seggrepacsiztunk. Felváltva buktunk le fejjel lefelé. A vízből kiálló seggünkre valamelyikünk rácsapott, de azt hogy kicsoda, ezt ki kellett találni! Ha sikerült, akkor cseréltünk! Ha nem, akkor bizony vissza kellett bukni a víz alá! Az uszoda visszhangzott a vidám szörnyülködéstől, ha valakit többször visszaparancsoltunk a víz alá, volt, akit negyedszerre is. Szegény Jamesra emlékszem, valami trükkel sokszor átvertük. Mi hótkomoly arccal néztünk a víz alól felbukkanó, vizslatótekintetű szakállas arcára, közben a minket körbeálló külföldiek tudva, de el nem árulva hogy ki ütött, legalább száz nyelven nyerítettek, hujjogtak, szurkoltak, és hördültek fel, ha újra nagyot csattantak a tenyerek a vízből kiálló vizes fürdőnadrágon. Egy vizes seggre bizony, nagyokat lehet sózni!

Ilyen, és hasonló népi mulatságokkal ütöttük el a rossz időt. Ha nem lehetett repülni, akkor legalább történjen már valami! Történt. Egyszer, talán az időjárás miatt, vagy mert a diszpécser nem volt hajlandó engedélyt adni, szintén a földön maradtunk. Amúgy is hideg volt, még Áprilisban is havazott. Elmentünk hát ismét Harkányba. Emlékeztek még a gyógyfürdőre? A nagy melegvizes medencének van egy külső, fedetlen része. Ezt vízközelig lelógó homlokfal válassza el a tetővel fedett, zártabb vízfelülettől. A hideg kinti levegő miatt a külső melegvíz felett vastag, fehér átláthatatlan pára lebegett. Mint egy ködszerű fehér fal... Ez sugallt egy újabb ötletet!

"Lehó",  Lehoczky János-ma már állatorvos, olyan alkat volt, mint egy ifjú herceg egy orosz népmeséből. Szép szál, széleshátú, csupaizom legény volt. Ménkünagy tüdejét teleszívta levegővel, így hajolt le a víz alá, de csak annyira, hogy épp hogy ne látsszon ki a háta a barna gyógyvízből. Az Ő vállára pedig felállt a " Vigyori" becenevű Takács Feri. Vigyori kisebbtermetű, kaporszakállú, zaklatott prófétakinézetű volt, főleg így, víztől csapzott hajjal, szakállal. Így indultak el, át a vastag párán, a külső fedetlen részből a beszélgető fürdővendégekkel teli fedettbe. Lehó a lélegzetét visszatartva igyekezett a sötétbarna hullámok alatt haladni. Hétrétgörnyedve lépkedett, miközben csak sejtette hogy jó irányba halad.  Vigyori eközben, hogy az egyensúlyát könnyebben megtartsa, kicsit előrehajolva helybenjárt Lehó víz alatt haladó hátán. Hogy könnyebben menjen, látszólag üdvözlő ölelésre emelte két karját, de valójában csak egyensúlyozott. Az egész tisztára úgy nézett ki, mintha Vigyori a vízen járna...

...és akkor ott, a benti medencében, a párán túl, mindenkiben megállt az "ütő". Megállt a levegő, megállt az idő! Talán még a kezek is megálltak a víz alatt. Minden tekintet a külső medence irányába meredt, mert a tejfehér párafalból egy szakállas, prófétaarcú figura lépett elő! Jól halljátok, lépett! Se járda, se palló, se híd, csak a hullámzó, zavaros-barna gyógyvíz! A vízen lépkedve jött! A lába alig merült a hullámokba! Tehát? Hogy is van ez?! Az embernek meg kellett csípnie magát ahhoz, hogy elhiggye, nem álmodik ! Ez az ember Tényleg a Vízen Járt!! Szemüvegek elhomályosodtak, állak leestek, petyhüdt ajkak régnemmondott imákat motyogtak. Mellszorító csend ült rá a nagy fürdőteremre! A plafonról elszabadult pára-vízcsepp pluttyanásától mindenki összerezzent, különben a náthás zuhanycsap szörcsögésén kívül egy pisszenést sem lehetett hallani. Eközben Vigyori, mert hiszen ő volt a prófétaszerű, kaporszakállas nyeszlett figura, maga mellé feltartott kezekkel, a hullámokba alig merülő lábbal sétált végig a vízen, közben köszöntésként jobbra és balra mosolygott jámboran, azt amúgy is nagyon tudott, hiszen ezért kapta a becenevét is. A medence széléhez érve a vízről átlépett a lépcsőre, majd megfordult a medence felé. Karjait befogadón széttárva emelte a nyakig merült, dermedten rámeredő fürdővendégek felé. Még egyszer megáldotta onnan fentről, a lépcső tetejéről a jelenlévőket, aztán alázatosan kisétált a teremből.

Nem tudni hogy még meddig, de sokáig nagy csend volt. Nagyon nagy csend! Aztán mintha bekapcsolták volna, kitört a hangzavar! Mindenki egyszerre kezdett el beszélni, senki nem tudta mi történt! Ilyent még nem láttak, ez csoda, ez látomás, ez bizonyára csak hallucináció, ez...  hát ez?!

Lehó hatalmas termetének köszönhetően a víz alatti utat végig bírta levegővel. Miután Vigyori átlépett a válláról a medence szélére, a maradék szusszal még elsiklott a víz alatt. Csak jóval odébb, a vendégek között jött fel, már szinte fuldokolva. Senki nem vette észre, mert még mindenki azzal a vízenjáróval volt elfoglalva.

Úgy hírlik, hogy amióta a gyógyfürdőt meglátogatta a Szent, igen csak fellendült Harkány forgalma. Talán még kápolnát is emeltetnek, még búcsút is rendeznek az emlékére? Lehet hogy egyszer visszatér?

...ha igen, akkor mi is valószínűleg ott leszünk!


Szakbizottság

HFFA

 • Mentőernyő
  s-l1600_2.jpg
  550
  HUF
  hassa01
  2017/02/23
 • Szárny
  Nova_Phantom_45.jpg
  36000
  HUF
  gyj
  2015/04/09
 • Szárny
  hirdet.JPG
  150000
  HUF
  [névtelen]
  2013/04/21

keresés

belépés

linkek