Névjegy | madártoll

 
 

Névjegy


 

A repülés szerelmese


Búcsúzunk... Névjegy: Buzády György (2006)

Mike: Szervusz Gyuri bátyám! Te hogyan kerültél kapcsolatba a repüléssel?

Gyuri: Még egészen gyerekkoromban érintett meg a repülés szele. Az ötvenes évek legelején. Pécsi gyerek vagyok, és felénk a háború után nagyon sokáig igen kemény feltételek mellett lehetett csak vitorlázni. Egy idő után meg is szüntették. Akkor a Pécsen élő, repüléssel foglalkozó emberek mind repülőmodellezéssel kezdtek el foglalkozni. Aztán amikor az első lehetőség kínálkozott, 1951-ben, akkor megindult újra a gyakorlati repülés. Én is akkor kezdtem el vitorlázórepülni. 14 éves voltam. 1951. március 15-én „A” vizsgáztam. Nagyon nagy élményt jelentett a „Vöcsökkel” repülni, amit Rubik Ernő bácsi tervezett. Sok más Rubik géppel repültem később. Ezüstkoszorúig jutottam. Közben ejtőernyőztem is 39 ugrásig. Egy balszerencsés ugrás következtében szemüveges lettem, ami a repülőorvosit is befolyásolta, ezért visszakeveredtem a modellezésbe. A 60-as évek elején ezüstkoszorús vitorlázóként és gyakorlott ejtőernyősként kellett visszavonulnom a repüléstől. A modellezésben találtam rá a repülés új távlataira. Egy zárt teremben, gumimotoros repülőkkel versenyeztünk...


Ha ismered a határaidat, nem lesz bajod

Az akrobatikus siklóernyősök világranglistáját Takáts Pál vezeti, a legtöbb trükkjét saját maga találja ki. Ha az ember tisztában van magával, ez a sport nem veszélyes: Takáts tíz éve repül, egy boka- és kéztöréssel megúszta eddig.

Tovább a teljes cikkhez »


Névjegy: Petrović Zoran (Gugi)

Gugi a szerb siklóernyőzés egyik megalapítója, és a távrepülés csúcstartója. A kezdetektől repül, pontosan 1986 decemberétől. Korábban modellezett, ejtőernyőzött és vitorlázórepüléssel foglalkozott. 1993-ban siklóernyős pilóta lett, majd 95-től oktató. Az első balkáni verseny szervezője 1991-ben.


Névjegy: Tövissi Dani

Januári hidegben bandukolok a Fehérvári úton. A napsugaras nyár már rég távoli emlékképpé zsugorodott tudatom mélyén. Dani azonban vidámságával, lendületével és a repülés iránti olthatatlan lelkesedésével, nem csak az elmúlt éveket idézi, de előrevetíti az eljövendő repülések reményteli ígéretét is.


Névjegy: Feldmann Eszter

Eszter kézfogása bizalommal tölt el. Valahogy megnyugtató. Határozottan beszél, ha nem tudnám, akkor is rájönnék, hogy oktató. A 100-as bélyegző tulajdonosa.

Mike: Hogyan lépett az életedbe a repülés?

Eszter: Az Apukám nagyon szereti az extrém sportokat, tőle tanultam előtte mindent, ami mozgással kapcsolatos, a fára mászástól a vitorlázásig.


Névjegy: Kovács Endre - Mint az angyalok?

Endrével Szentendrén találkoztam. A hűvösben beszélgettünk, sütit ettünk, Endre kislánya körülöttünk játszott. Kellemes délután volt, s ismét érdekes történettel gazdagodtunk. Névjegy: Varga Dénes

Szinte csak ketten vagyunk a kávézóban. Beszívom a fekete tea illatát, ami a csészénkben gőzölög. Kint sötét van és szakad az eső, de Dénes szavai napsütéses tájat varázsolnak szemeim elé…
Névjegy: Fördős Zoli

A Móricz Zsigmond körtéren találkozunk. Süt a nap, Zoli jókedvű, tettrekész.
Beülünk egy sörözőbe és csapunk egy vidám beszélgetést.


Szakbizottság

HFFA

 • Mentőernyő
  s-l1600_2.jpg
  550
  HUF
  hassa01
  2017/02/23
 • Szárny
  Nova_Phantom_45.jpg
  36000
  HUF
  gyj
  2015/04/09
 • Szárny
  hirdet.JPG
  150000
  HUF
  [névtelen]
  2013/04/21

keresés

belépés

linkek