Hajdu László nyomában..

Kedves Zsédely László,

 
elnézést, hogy ismeretlenül írok, egy index fórumon találtam az e-mail címét, ezért bátorkodtam felvenni a kapcsolatot. Hadd mutatkozzak be, engem Kapui Ferencnek hívnak, és egy blogot írok egy barátommal, aminek okán eljutottam az Ön fórumbejegyzéséhez, aminek mindjárt le is írom a kissé nyakatekert történetét.
 
A fórumon egy Ön által leírt versre lettem figyelmes, konkrétan erre:
 
L E B E G É S
 
Szeretnék a földtől elszakadni,
hinni, hogy enyém az ég és otthonom a tér…
Mert a Föld magának követel,
a levegőbe fogódzva védekezem,
siklom gravitáció-csápjai elől,
De minden erőm, ügyességem sem elég,
és az ész-alkotta puha szárny is
csak fékezi a gyötrő ölelést.
 
Mi hív a felhők közé, a mélykék égbe?
Csak az, hogy vannak felhők, és kék az ég!
Ám a Föld utánam nyúl, felébreszt: övé vagyok.
aztán a földi hétköznapokból
újra a kristály-ég ébreszt egy másik valóságra.
Így hányódom álmok és valóságok között,
hol a légörvényekbe karolva,
hol megsimogatva egy kedves földi bozót levelét.
 
 
Igazából két dolog miatt is érdekelne ennek az írásnak a forrása, szerzője. Egy kedves barátommal régóta járjuk a Balaton-felvidéket, és fotózzuk, valamint egy blogon (http://balatoniromok.blogspot.hu/) dokumentáljuk az ott található középkori, római kori, esetleg későbbi romokat (várak, templomok, stb.) Köveskál környékén fotóztuk a sóstókáli pusztapalota romjait, amihez közel találtunk egy sírt, vagy emlékművet, amin ebből a versből szerepel két sor, csatolom az ott készült fényképet. Rákerestem az ott idézett sorokra, és kizárólagosan az Ön fórumbejegyzését találja a kereső. Próbálkoztam az emléken lévő névvel, dátummal illetve az idézettel együtt, de semmi olyat nem találtam, ami a sóstókáli emlékre utalt volna.
 
És amiért írtam, szeretném a segítségét kérni. Az a típus vagyok, aki szeret utánajárni a dolgoknak. Amennyiben ismert az Ön számára vers írója, annak keletkezése, esetleg az emlékmű története, illetve annak a személynek a története, akinek emléket állít, ha publikus a történet, kérem írja meg nekem! Szeretnénk erről a romról is bejegyzést készíteni, és a titokzatos emléket is szeretnénk megemlíteni ebben, amiről semmit nem tudunk.
 
Természetesen Önt is megemlítenénk a blogbejegyzésben, mint segítségnyújtót, amennyiben ezt nem szeretné, szeretne valami miatt anonim maradni, akkor kérem jelezze felém.
 
Elnézését kérem a zavarásért, de bízom a segítségében!
 
Üdvözlettel,
Kapui Ferenc.
 
----
 
Kedves Ferenc!
 
Természetesen segítek, amiben tudok! Sőt: most már engem is érdekel a végeredmény. A blogban minderről, hogy mit említ, és hogyan, az természetesen az Ön dolga, nem vagyok titkolódzós típus (csak a rám bízott titkokkal), ha jónak látja, említheti a nevem is.
 
A verset én követtem el, kb. 1972-ben (az eredeti, dátumos kéziratot későbbi, kegyeleti okok miatt nem tartottam meg, amikor a régi irományaimat számítógépbe írtam úgy öt éve). A megírása után ezt a verset kitettem a Gödöllői Ejtőernyős Bázis hangárának faliújságjára, talán a sportklubéra is. Hajdu Lászlónak emlékművét állítók onnan keríthették az idézetet (annak ugyanis eléggé kicsi az esélye, hogy pontosan ugyanazt a két sort még egyszer valaki kitalálja), hogy '72-'73 táján, amikor a TV riportot készített a hazai ejtőernyős válogatott kerettel, az egyik nagylány, Pákozd Mariann, aki akkoriban került be a Keretbe (és később tehetséges versenyző lett; sajnos, már ő is meghalt négy éve) ezt a verset olvasta fel, mert nagyon megtetszett neki; szerinte jól kifejezi az ejtőernyős érzést... Meg is ígértette velem, amikor pár nappal később összefutottunk a sportklubban (én nem voltam válogatott keret tag, csak egy hobbi ugró, később oktató), hogy az összes versem másolatát átadom neki. Mert van még néhány, ami efféle témáról szól. Aztán sok minden történt, zajlott az élet nála is, nálam is, ő leginkább edzőtáborokba járt, gyakran külföldre, én meg költöztem, munkahelyet váltottam, váltam, újra költöztem, megházasodtam, újra váltam, szerveztem ezt-azt, múltak az évek, és amikor együtt volt a printeres másolat, és kutattam Mariann címe után, érkezett az értesítés a temetéséről.
Lehet, hogy a vers megjelent itt-ott nyomtatásban (egy hazai repüléstörténeti kiadvány anyaggyűjtője is megkérdezte, hogy beleteheti-e, úgy 12 éve), de az is lehet, hogy valamelyik érettségi találkozónkra vittem el a volt osztályomnak, ugyanis összetartó jó csapat voltunk a suliban, aztán elég sűrűn találkozgattunk. Volt az osztálytársaim között egy Hajdú László, akinek a halálhírét egy 13 évvel ezelőtti talin hallottam, de lehet, hogy jóval korábban ment el közülünk, részleteket nem tudok. A találkozók szervezője mondta, aki padtársam volt, és most nem tudom felhívni, mert a mobilom leforinttalanodott, és még egyik növendékem sem töltötte fel, ahogy szokták néha, ajándékként, nekem meg egy darabig nem fog sikerülni, a buxtárcám szintjelzője ugyanis a vörös vonal alatt van. Nem panaszként mondom, csak az élet romantikája miatt, amit már megszoktam... De Ön nyugodtan rákérdezhet (hivatkozzon rám) Szabó Olivérnél: 06-1-385-4512, 0620-437-1821 (a régi naplómból néztem ki, remélem, nem változott; címe: 1111 Bp. Bercsényi u. 3.)
 
Azért nem kizárt, hogy egy másik Hajdu Lászlóról van szó. A síremlék plakettje ugyanis erősen repülős beütésű, a mi osztályunk Hajdú Lacija pedig nem repült semmilyen formában a tudomásom szerint. Ezért rá fogok kérdezni Both Lajosnál, egykori ejtőernyős főnökömnél (a klub főnöke is volt, amelyiknek tagja voltam, és elég hosszú ideig a Gödöllői reptéré is),  valamint Kerekes Lászlónál is, aki a siklóernyős főnököm, hogy tud-e valamit, vagy tud-e segíteni a repülős berkekben informálódással? Ha megengedné, Kedves Ferenc, hogy az Ön levelét továbbítsam nekik.
 
Egyelőre itt tartunk, és bízzunk a folytatásban!
 
Üdvözlettel: Zsédely László.
-----
 
Hajdú Laci a Veszprémi Sárkányrepülő Klub gyalogos és motoros sárkányrepülő pilótája volt. Amúgy hivatásos katona Szentkirályon harci helikopter pilóta. A baleset, amelyben meghalt egy motoros sárkánnyal történt ott, Köveskálon. Egy gyertyából visszacsúszva esett előrebukfencbe.
A verset nem tudom ki írta, én azt sem tudtam, hogy ott emlékműve van.
A családját nem ismerem, Laciról is kopnak a képek.
Hiszen mindez 26 és fél éve történt.
 
Guriga
 
-----