Olyan volt, mint egy álom…

Lidérces álomnak indult.

Kiérkezve a horvátországi Ivanecbe, 17 ország versenyre éhes csapatában három napig hol túlzottan erős szélben, hol őszies esőben ülve vártuk, hogy lesz-e verseny egyáltalán.

Ezalatt az unaloműzés minden formáját kipróbáltuk, az alvástól a vár- és uszoda-látogatáson át a későig tartó – és kétségtelenül népeket összekovácsoló – bulizásokig.

A verseny negyedik napján esőben kaptuk az üzenetet - felszállítás indul 9 órakor.

Azt hittük, hogy most az ugratás kategóriája következik, mert az előrejelzések minden formája egész napos esőt jósolt. S a délelőtt szemerkélő esővel áztatott minket és a versenyre tervezett leszállómezőket is. Át is kellett keresztelni azokat leszálló mocsarakká.

Azután nem sokkal dél előtt megkezdődött a felszállítás, benne csapatunk első versenyzője az 5-ös rajtszámmal Jenes Győző, büszkeségünk, a tavalyi EB legjobb magyar versenyzője.

Utána következő versenyzőnk a tavalyi év sportolója, Kaszás Sanyi. Ő a 22-es számmal még odalent várt velünk, amíg kiderült, hogy a starton sajnos még nem derült ki. Vártunk és vártunk, de csak az ebédre hívó szó jött meg. A gyors ebéd után azonban Mario, a felszállítás-felelős kiadta az utasítást: gépkocsikra, és irány a starthely!

A Ravna Gora 310 méteres szintkülönbségű északi starthelyére magas, zöld ponyvás katonai Iveco teherutók szállítottak fel. A platón mellettem az angol Andrew Webster. Mindenki maga elé mered, én a zsákom fogantyúját szorongatom a dülöngélő teherautón. Andrew oldalba bök: nyugi, mondja, mindenki ideges. Ásítozunk, lélegzetünk szaporább, nem értem mitől, hiszen erre várunk három napja. A kocsiról leszállva a fele nép az erdő fái felé veszi az irányt – na, jól van, úgy látszik Andynek igaza van.

Mire felérek 49-es rajtszámommal, Győző már túl van az első landingen, 72 cm, kezdésnek nem sok, de nem baj. A nagyobb baj az, hogy Kaszás Sanyi rontott. Kiterítjük Kiss István ernyőjét, de nem merünk hozzá szólni. Amikor elszáll, a felszerelésemhez megyek és kezdek kicsomagolni. A startnál már a következő felszállítással megérkeznek a többiek, az utánam következő magyarok, Fekete Zoli, akit Melján Jani visszalépése után a kalocsai szereplése alapján szemelt ki a csapatba szövetségi kapitányunk, és akiről tudtam, hogy remek pilóta, nemcsak XC rekorder és MKK győztes, de az edzőtáboraink tapasztalatából tudom, kifogástalan célraszálló is. Felérkezett a startra lányom, Nóri is, aki Tóth Zsuzsit verte ki a keretből hajdúszoboszlói és kalocsai szereplésével, és Urbányi Ancsa, a tavalyi női bajnok.

A startomnál még hallom, ahogy Nóri magyarázza, hogy az ernyőm még gyenge szélben is kifogástalanul startol, azután felhúzom a kupolám, és roham. A magas fákkal szegélyezett starthely kissé Óbudára hasonlít, csak a lombok miatt oldalra semmi kilátás. Ahogyan siklok, kitárul előttem a táj, változatos kis völgy dombokkal ölelve, kicsiny leszálló, közepén a céllal. Lenézve kedvem volna a koncentrikus körök közé dobni a darts-tűt, ahogyan tegnap azt unalmunkban tettük. Alattam kirajzolódik a VB jelképe, egy nagyobb és egy kisebb ernyő sziluettje a célkörök felett. A kisebb épp most fordul a célra, felette a cseh lány, Katarina még a magasságát veszíti. Amikor ő is a célra tart, nálam is elkövetkezik a behelyezkedés precíz felépítése. A magasságom még nagy és túl közel vagyok. Az ég borult; nagy emelések, merülések nem várhatók, gondolom. Magasról indítom a végsiklást és ezért messzebbről. Azonban a szélzsák hegyéről látom, még nagyon hosszú leszek. Belefordítok a siklásomba egy erős „S” betűt, és ez nagy hiba! A fordulóban a szárny belemerül a völgyben lévő erősebb áramlásba, amire nem számítottam. A szárny szinte megáll, a fékeket kétségbeesetten felengedem, de a merülés folytatódik és a cél külső köre előtt padlózok, nem kis csalódással.

Utánam Fekete Zoli érkezik, nagyszerű, hogy ő hibátlan megközelítéssel 19 cm-t ér el. Most, hogy ennyien rontottunk, jól jönne a csapatnak valami jó, mert a legjobb négy eredménye számít. Izgulok Nóra miatt is, ő következik. A 663 cm nincs túl közel a célhoz, de ez első nagy versenyén nem rossz eredmény tőle. Utána Ancsa érkezik és megmenti a csapat eredményét 177 cm-ével. Az első sorozat után a 8. helyen vagyunk, ahogyan a tavalyi EB-n, csak itt most előttünk két ázsiai ország is van, az pedig azt jelenti 2 hellyel előbbre léptünk!

A második sorozatban 67 cm-emmel a legjobb magyar vagyok, ez nem jó jel, visszaesünk a 11 helyre, és este rosszkedvűen megyünk haza. A harmadik sorozatot elkezdik ugyan az esti nyugiban, de ebből csak Győző kap: 13 cm-t tesz a korábbi sorozatai mellé és ezzel a három sorozatos célra szállás új magyar rekord tartójaként térhet nyugovóra.

Másnap reggel folytatódik a 3. sorozat. A felszállítás lassú, szívem szerint siettetném, mert már korán reggel süt a nap és emelkednek a gomolyok. Termikes időben pedig a célra szállás szerencsejátékká fajulhat. Fekete Zolival együtt utazunk felfelé, meg sem látszik rajta a tegnapi második sorozatbeli rontása.

A starton rádiókontroll. Egy cérnavékony női hang szól a rádióba, Zoli is hallja; valaki magyarul szól hozzánk…

Elszorul a szívem. Zoli kétszer is rákérdez, ki keresett minket. A leszállóból Onodi Miki, csapatvezetőnk visszaszól: ő nem rádiózott. Zoli újra kérdezi, ki kereste a magyarokat, én nem merem kimondani, hogy a magyar pilóták védőangyalának hangján szólt Valaki az éterből. Elszorul a szívem. A vb-esélyeink már elszálltak, 11. helyünk az EB 8-hoz képest nem túl nagy eredmény. Javítani alig van esély, a legtermikesebb időben egy dombokkal övezett horpaszba kell besüllyedni, a szél forog, a nap egyre intenzívebben süt. Kaszás Sanyi végre 71 cm-t nyom, István 155-öt. Indulok, a levegőből látom, ahogy a szélzsák ide-oda lógázik. Elhatározom, hogy nem leszek rövid, de a végső megközelítéskor az előttem érkező beleakad a szélzsákba és ledönti azt. A bulót a földön húzzák, tudom, hogy nem onnan fúj a szél, mégis ösztönösen ráfordulok. Ekkor egy meleg légbuborék pattan el a szemközti domboldalon, és megfordítja a szelet. A hirtelen keletkezett hátszél alacsonyan kisodor a célkör mellől, nincs sok választásom, meredek fordulóval, akkora fékkel, amekkorával csak merek, igyekszem visszaperdíteni magam a célkörbe. Azonban nem csak a termik szélfordítását, hanem a mellette lévő leáramlást is kifogtam és a nem jó lapok ebben a szerencsejátékban. A csapat többi tagjáért kell szurkolnom, mert a korábbi három jobb eredmény mellé kéne még egy negyedik a csapatnak. Érkezik is Fekete Zoli, és megbízhatóan hozza a formát 167 cm-rel. Jó lenne azonban még ezen a csapateredményen javítani, várjuk a lányainkat, most rajtuk a sor. Nóri 197 cm-e jó, de a csapaton nem javít, Ancsa pedig túl rövid. Úgy megyünk ebédelni, hogy a csapatunk 9-ik, amire számítottunk, de az előbb már voltunk jobb helyen.

Ebéd után indul a negyedik sorozat. A szél leállt, a startok lassúak, néha a hátszél miatt meg is kell állni. Győző 188 cm-ével újabb magyar rekordot dönt, és egyéniben a 15. helyen áll. Kaszás Sanyi szerencsétlenül elcsúszik a leszálláskor, a csapatunk esélyei elszállni látszanak. Mielőtt megtudnám, előttem István mit repült, startolok, és indulok a cél felé. A szél megfordult, a nap dolgoztatja a délies lejtők feletti levegőt. Ahogyan haladok a völgy felett, hallom a nevemet és a startszámomat: a rendezők közvetítik a közönségnek a célba szállásokat. Különösebben nem zavar, annál inkább a termikrúgás, amit a fordulóban kapok. Máskor hogy örülnék ennek a másfél méternek! most azonban áthúzom magam rajta és a merülő zónájába úszok, hogy a végső megközelítést jó pozícióból indíthassam. A cél előtt vagyok, de magasan. Igazítok egyet egy kis csúsztatással, és látom, hogy a fékkel játszva a cél 20 cm átmérőjű elektromos mérő-palacsintába léphetek. Erős fékkel kell tartanom a merülésem, és amikor a cél feletti leáramlást megérzem, még van tartalékom, hogy javítsak a siklásomon. Most jön ki a sok gyakorlás eredménye, Miki rengeteg tanácsának és oktatásának gyümölcse, látom, hogy a célba lépek, de nem merek oldalra, a közepére kinyúlni a lábammal, nem kockáztatok egy elesést. 13 cm-el érkezem, ami végre jó eredmény, ahogyan a hangos bemondón hallom „Very nice landing”. Ez biztosan hoz a csapatnak, ujjongok legbelül, és várom a mieinket izgatottan. Érkezik is Fekete Zoli, és hihetetlen fékmozdulatokkal 9 cm-t csinál! Most István 4 méterét kellene valami jobbra cserélni. Érkezik Nóri, kicsit magasan közelít a cél felé, tudom, hogy izgul, hiszen a női mezőnyben a 10. helyen áll! Erősen húzza a féket, de Jézusom! mintegy 50 méter magasságban elhúzza negatívba! Az ernyő megperdül, a jobb kupola hátramozdul, ijedten látom, hogy innen már a mentőernyő sem segíthet.

Nóri azonban nem hiába volt biztonságtechnikai tréningen, a féket időben felengedi és az előrelövő kupolát szépen megfékezi. Az ernyő újra repül, azonban ez a stressz már sok, Nóri a célkörön kívül száll le biztonságosan.

A csapatnak most nagyon jól jönne valami jó. „Hungarian pilot, Urbanijá Ániko is in a final approach” halljuk a bemondót. Utolsó remény a csapatnak, Ancsa magas, húzza a féket rángatja a kupolát és halljuk, ahogy kiabál: nem fog menni…


Katt a képre!

Azután 3 cm-re a cél középpontjától dobbant. Fekete Zoli akkorát ordít mellettem, hogy tudom, most gólt lőtt a magyar csapat!

Visszakerültünk a 8. helyre! Első világbajnokságunkon ezzel meg is elégednénk. Hiszen ezzel a tavalyi EB-hez képest két helyet előbbre léptünk! Ráadásul itt 17 csapat versenyez, ez az eddig legnagyobb létszámú célra szálló verseny.

Zivatarfelhők tornyosodnak körülöttünk, és elered az eső. A rendezők várnak, a bizonytalanság nagy. Már van értékelhető eredmény, akár be is zárhatnák a versenyt. A felhőket azonban valaki elkergeti mellőlünk. A késő délutánban a rendezők elindítják a felszállítást az 5. sorozatra. Ebben csak annyi az öröm, hogy a szabályok szerint, ha befejeződik, az 5. sorozatnál már a versenyzők a végértékelésből kidobhatják a legrosszabb eredményüket. Egyénileg tehát nincs sok rontani valónk, de ez a csapateredmény annyira jó, hogy ezen már nem szeretnénk változtatni!

Ahogy a starthelyre érek, már hallom, hogy Győző nem javított. 612 cm-e ugyan 5 körös új magyar rekord, de az, hogy ez a versenyen a legrosszabb dobása, azt jelenti, hogy a 15-ik helyről hátrébb fog csúszni. A startomkor egyedül vagyok. Nem tudom mit repült előttem Kiss István és a mögöttem jövők még nem érkeztek fel a rendezőség teherautóján. A gyenge szélben belefutva elstartolok, és indulok a szélcsendesnek látszó leszálló irányába.

Most nézek először körül, a táj a lemenő nap fényében gyönyörű. A távoli szlovén síkság és a horvát hegyek rajzolata változatos és színes képet fest a világbajnokság színpadának díszletéül. Az alattam lévő pilóta már a cél előtt, mögülem pedig már elindult az utánam következő. Fülcsukással siettetem merülésemet a behelyezkedésig. Nincs vesztenivalóm, de a csapatért a legjobbat kell teljesítenem. A szél gyenge, de egyenletes. Ideális a célra szálláshoz.

Magasra helyezkedek, majd egy sasszéval leépítek pár felesleges métert, azután a fékeké a szerep, ahogy Miki tanácsolta. A siklópályán konstatálom, hogy megvan a pontos irány, és most az is bejön, hogy stoplis foci cipőben repülök, mert a pont felett előrenyújtva a cél közepébe toppantok. Az elektromos palacsinta 4 cm-t mér. Öklömmel az égbe ütök, szememmel Mikit és a többieket keresem. Meglátom csapatvezetőnket, ott áll – hol máshol is állna – a magyar csapat közepén. Elégedett mosolya mellé ő is megemeli a kezét, majd odajön, ahogy mindenkihez és értékeli a teljesítményemet. És most valahogy nagyon jó érzés azt hallani, hogy mindent jó csináltam. Aláírom az eredményt, mint minden sorozat után, de valami fojtogatja a torkomat, magamban most újra hallom a starthelyi rádióadást, Menyhárt Évi égi üzenetét. Odafent szurkolnak nekünk…

Lépni sem tudok, csak az érdekel, hogy állnak a többiek, a mieink.

Kaszás Sanyi újra startolhat, mert a leszálláskor útjába került egy másik versenyző. István sajnos rontott, így nincs sok esély a csapateredmény megtartásához.

Hát ennyit ér életem legjobb leszállása? Nem tudok vele hasznára lenni csapattársaimnak?

Azonban érkezik Fekete Zoli, aki ezen a VB-n a legmegbízhatóbb magyar versenyző volt. Hála Miki jó szemének és emberismeretének itt van a csapatban! Jön Zoli és 2 cm-t ér el! Most én ordítok úgy, mint ő az imént Ancsa 3 cm-ére.

Érkezik Nóri is, érezhetően óvatos, és bár az edzéseken már többször bejutott a cél közepébe, most 2 méter körüli leszállása is jó teljesítmény, jó a csapatnak is.

Azután jön Ancsa. Magasan érkezik. Nóri mellettem teregeti, szárítja ernyőjét. A keze megáll. „Megcsinálja!” - mondja, vagy inkább súgja reménykedve. Úgy látom, Ancsa rövid lesz, de Nóri szeme jobb, Ancsa lába a palacsintán. Most minden magyar ordít! Hiszen ez az eredmény már elég lehet a helyünk megtartásához.

Az ötödik sorozat befejezése után már csak az újrastartolókat várjuk. Kaszás Sanyi a verseny utolsó célra szállójaként startol el. Izgatottan lessük, amint a célhoz közelít. Ha közelebb száll mint Nóri, azzal javítja csapat-esélyeinket.

Sanyi érkezik. „Hungarian pilot Kászász Szándor is in a final approach”.

Kaszi laposan ér a leszálló fölé, félek, túl rövid lesz. Ernyője azonban jól siklik, s ezt ő is tudja. A célig kúszik, lábát az elektromos palacsinta közepébe böki, majd tovább szalad, apró kecskeugrásokkal, boldogan.

A kijelző a 0 értéket mutatja!

A vb teljes mezőnye ordít, ünnepli a verseny legszebb leszállását, a telitalálatot, amely csapatunkat újabb egy hellyel előbbre vitte.

Ez a leszállás méltó befejezése volt az 5. Siklóernyős Célraszálló Világbajnokságnak!

A csapateredményünk ebben a sorozatban 21 cm, igazi világszínvonal, hiszen az egész vb során ennél jobbat csapat csak egy alkalommal tudott produkálni: a kínaiak, akik a verseny végére az egyéni első és második helyet is megszerezték.

A verseny záróünnepélyét a közeli Lepoglava helyiségben tartották. Egyetlen versenyző sem maradt távol. És bár végtelenül unalmas volt a helyi méltóságok zárszavait hallgatni, azért ezt a versenyt a horvát hadsereg a starthelyre vezető út lebetonozásával, felszállító gépkocsikkal támogatta, a környező települések valamennyi polgármestere eljött, a védnökök között a horvát parlament alelnöke és országgyűlési képviselők is szerepeltek. Amit a hazai sporttámogatás hajlandóságát ismerve mi irigyen néztünk. A csapatok legtöbbje szövetségük buszával és támogatásával érkezett, és láthatóan professzionális felkészítést kaptak. Minket csapatvezetőnkön kívül csak az M+Z 2000 Kft támogatott, így csapatunk egységes nemzetiszínű melegítőben mutathatta be magát a világnak.

A búcsúbanketten kaptunk meghívást Japánba, Kínába, Törökországba, Csehországba, Macedóniába és Montenegróba. Mi pedig meghívtuk a világot szeptemberre Hajdúszoboszlóra, az általunk rendezett világkupára. Nem csoda, hogy a záró vacsoráról nehezen indultunk haza. Búcsúzkodtunk pilótatársainktól, mezt, zászlót, ajándékokat cseréltünk egymással. Indulásunkkor Ónodi Miki és a teljes magyar csapat kikísért.

Jó volt itt Horvátországban magyarnak lenni a világ egyik nagy siklóernyős családjának tagjaként.

Eredmények:

Csapatverseny:
1 Slovenija 111 26 27 77 57 298
2 CHINA 121 60 244 110 20 515
3 Bulgaria 83 40 130 235 78 566
4 United Kingdom 106 109 230 311 26 782
5 Serbia 77 794 150 177 23 1221
6 Japan 136 604 770 191 171 1872
7 Hungary 381 1017 406 213 21 2038
8 Czech Republik 683 36 1351 29 26 2125
9 FYR Macedonia 207 601 127 1089 162 2186
10 Turkey 512 295 1188 645 227 2867
11 Netherlands 552 783 1476 616 769 4196
12 Croatia 2873 498 577 254 146 4348
13 Lithuania 2382 2037 2039 1441 630 8529
14 Montenegro 2011 2014 3015 2818 2075 11933
15 Switzerland 3018 3117 3011 3010 3127 15283
16 Chinese Taipei 4000 3040 4000 3038 3000 17078
17 Russia 4000 3103 4000 4000 3018 18121
 
Egyéni:
1 Zhang Shupeng M CHINA 5 14 2 0 2 9
2 Chen Haiping M CHINA 5 0 1 6 270 12
3 Ondrašek Martin M Czech Republik 4 2 72 1 6 13
4 Ferarič Matijaž M Slovenia 0 2 8 7 160 17
5 Shaw Andy M United Kingdom 1 12 5 100 2 20
6 Jovanoski Mile M FYR Macedonia 3 131 8 9 2 22
7 Webster Andrew M United Kingdom 0 14 9 443 3 26
8 Gorenc Jaka M Slovenia 504 15 3 0 13 31
9 Franca Sead M Montenegro 3 7 15 660 9 34
10 Tzvetanov Valery M Bulgaria 1000 12 6 19 3 40
                     
23 Fekete Zoltan M Hungary 19 1000 167 9 2 197
                     
35 Győző Jenes M Hungary 72 88 13 188 612 361
                     
54 Kerekes László M Hungary 1000 67 691 13 4 775
                     
63 Kiss István M Hungary 113 384 155 454 837 1106
                     
66 Anikó Urbányi F Hungary 177 1000 1000 3 15 1195
                     
71 Kaszás Sándor M Hungary 1000 478 71 1000 0 1549
                     
82 Kerekes Nóra F Hungary 663 1000 197 1000 289 2149
 
Női:
1 Kostova Elena Bulgaria 60 1000 55 177 20 312
2 Tomaskova Marketa Czech Republik 198 197 1000 14 32 441
3 Bićanin Milica Serbia 411 391 30 28 5 454
4 Zhu Yanhua CHINA 110 189 236 1000 136 671
5 Pisek Mojca Slovenia 102 151 837 1000 15 1105
6 Anikó Urbányi Hungary 177 1000 1000 3 15 1195
                   
16 Kerekes Nora Hungary 663 1000 197 1000 289 2149