Búcsú Hlács Feritől

Ha meghallom az ABBA együttes Arrival című dalát, ma már tudom szinte jövendölést jelentett számomra, azt, hogy megérkeztem abba a világba, amelyről azelőtt oly sokat álmodtam.

Erről a világról akkor már sokan álmodtak, de az elsők között, akik megvalósították ezeket az álmokat ott volt Hlács Feri a sárkányozás egyik úttörője. Az Ő super nyolcas filmvetítőjén láttam először, ahogyan magára szerelt filmfelvevőjével lányával tandemben elstartolt az Újlaki hegyről és lesiklott egy kis hasraesésig a hegy lábánál.

Mindezt az ABBA zenéje aláfestésével, és Feri kommentálásával kísérve.

Azután egyre többet találkoztunk, ott voltam az első magyar távrekordok egyikénél, amikor Hlács Feri 21 kilométerre javította a magyar rekordot, és ott volt Feri, amikor az Újkain visszapördültem, Ő vitt fel a kocsijához és vitt kórházba.

Pár évre rá a kocsim gumijait cserélgette a Városmajor utcában, azután eltűnt nem láttam évekig. Abban reménykedtem, hogy a múlt heti dunaújvárosi öreg sárkányosok találkozóján találkozunk. Nem tudom miért gondoltam ezt, hiszen Feri sosem volt öreg, soha senki sem tudta igazán a korát. Fiatal és életvidám, aktív és mindig újat kereső ember volt.

Motoros sárkányommal - mint az Ő kései leszármazottja, hiszen az első motoros sárkány atyja Feri volt - épp Dunaújváros felé repültem és leszállva Budaörsön találkoztam Jádi Zolival, az első motoros sárkány vontatta sárkányossal. Hogy is lehetne másképp, ismét egy őslény, aki szintén Feri "leszármazottja".

"Hlács Feri tegnap este meghalt..." érdeklődésemre csak ezt az elfogadhatatlan választ kaptam. Így Dunaújvárosba a gyászhír stílusosan, motoros sárkányon érkezett.

És most hallgatom az ABBA Arrivel című számát és azon gondolkodom, Feri vajon megérkezett-e már...