Magyar siker Gyergyószárhegyen

 Női kategóriában Tóth Zsuzsanna nyerte az első román nyílt bajnokságot a Lazareában, magyar nevén Gyergyószárhegyen rendezett siklóernyős Célraszálló versenyen szeptember 4-5-én.
A forgalmas és helyenként kritikus minőségű utak miatt 13 órás utazás után érkeztünk ki a verseny nyitónapja előtti éjszakán. Magunkkal vittük a verseny vezető bíróját, az európai siklóernyős célraszálló sport egyik apostolát, Ónodi Mikit, ezért most Szerbián keresztül utaztunk az erdélyi verseny helyszínére.
Sárig István - főszervezőhöz méltón - pálinkával fogadott, és olcsó, családias szállást biztosított egy közeli vendégházban. Másnap korán eligazítással és felszállítással indult a verseny, a leszálló mezőt csak a startról láttuk először.
A ferde terepre helyezett célkör és a termikus időjárás igen megnehezítette a dolgunkat. Sokan szálltunk többször is a 10 méteres célkörön kívül, néha még a legjobbak közül is, A tervezett 6 sorozatot két nap alatt sikerült befejezni. A versenyre a változónak ígérkező időjárás miatt a számítottnál kevesebben jelentkeztek.
A kis mezőnyben a nehéz körülmények miatt nem voltunk túlzottan sikeresek. Ha az EB teljesítményemet nyújtom, simán a 3. helyre kerültem volna, de az első és második helyhez új magyar rekord kellett volna. Azt meg a pöfögő szélfordulgatós időjárás nem engedte. Én mindjárt az első körben szálltam el, megtréfált a ferde pálya, és a magasból a negatívba húzott ernyővel nem bírtam lábon maradni, Zsuzsit a második körben rakta odébb egy emelés, és a nem éppen célraszálló ernyőjét nem igen merte túlhúzni, Kaszi a harmadik körben kapott be egy 8 métert. A forgolódó szél miatt az első nap lee-oldali rotorban fejeződött be, 3 és fél sorozat után a rendezők leállították a rotorba szálló versennyé fajult rendezvényt. Kezdtük érteni, miért Turbulencia a rendező klub neve...
Másnap a hegy ködbe burkolózva fogadott minket. Amint felszállt a köd folytattuk sietve, mert egy órával később a termikek szerencsejátékká silányították a pontraszállást. Ennek ellenére a legjobbak lettek a legjobbak, mert itt is igaz a mondás: szerencséje a jó kapusnak van.  

A versenyt az év eleji tusnádi győztes, Daniel Selincean nyerte Puskás Ferenc és Pethő Attila előtt. A magyarok közül Kaszás Sándor 6., Tóth Zsuzsi 9., én a 13., a debütáló Bolyán Anikó a 20. lett. A női versenyt, mint mondtuk, Tóth Zsuzsi nyerte; a 2. helyen a csíksomlyói női győztes: Márton Mónika, a 3. helyen Neagoe Virginia végzett.