Kenjük csurulyára - II.

Egy futam után, az időjárásnak „hála”, kényszerűségből véget ért a tusnádfürdői, 2010. szeptember 24-26. között meghirdetett, FAI-2 kategóriájú nemzetközi célraszálló bajnokság, amely egyben a 2010-es Román Célraszálló Nemzeti Bajnokság utolsó futama is volt. Nézhetnénk akár onnan is a dolgot, hogy egyetlen startért utaztunk oda-vissza 1600 km-t. De ez óriási igazságtalanság lenne. Hogy miért? S hogy mit jelent a talányos cím? És miért második rész, amikor nem volt első? na, ezekre a kérdésekre kap választ mindjárt a mélyen tisztelt Nagyérdemű.

A címről…
… amivel egy régi és nagy adósságomból is letörlesztek, amennyit még lehet. A cím még az első Tusnád Kupáról való. A csíkkozmási starthelyen álltunk Gurigával, éppen oldalas volt a szél, nem is kicsit. Nem messze tőlünk Csergő Nándi beszélgetett halkan valakivel, az erdélyi emberek derűsen komoly módján; bizonyára arról, hogy át kéne menni a másik starthelyre. Mígnem Nándi körülnézett, és kissé hangosabban azt mondta: „Kenjük csurulyára! aztán majd lesz valahogy.”
Elolvadt a lelkem is. Hát nem szebb ezt így mondani, mint például úgy, hogy: „Toljuk ezerrel!” Nem szebb a mi ősi magyar nyelvünkön kimondani, hogy nem adjuk föl? Összevillant a szemünk Gurigával: „Ez lesz a cikk címe!” – súgtam oda, ő meg vigyorogva bólintott.
Vagy fél óra múlva aztán egy helyi pilóta jött arrafelé. „Nem láttátok a Csurulya Lacit? Nándi aszonta, nála van a buló…”
Azóta tudjuk, hogy Csurulya nem egy szép székely kifejezés. Hanem egy jelenség, de ez már egy másik történet… Az első Tusnád Kupáról meg életem legszebb cikkét akartam írni. Így aztán annyiszor kezdtem újra, hogy végül nem lett belőle semmi. Csak a nagy lelkifurdalás és a vágy, hogy megint odajussak. Töltekezzek csordultig Erdéllyel, s mikor már azt hiszem, nem fér több a lelkembe, lássam meg újra a Csíki-medencét, amely mintha Isten tenyere volna, úgy mutat egyszerre közelt és messzeséget.
 
Vissza a jelenbe
De nagyon messze van, az igaz. Pláne, hogy nekünk még föl kell szednünk Ónody Miki főbíró úr kedvenc széljelzőjét is Szegeden, majd magát a főbíró urat Magyarkanizsán. Három fős, ASE-SLM Box nevű csapatunk reggel fél kilenckor indult a Dagály utcából, és (ottani idő szerint) éjjel fél kettőkor állunk meg a Tusnád Kupa immár hagyományos főhadiszállása, a tusnádfürdői Fortuna Hotel előtt. Mire a motor utolsót pöffen, Balogh Gyuri, kedves házigazdánk már az ajtóban áll. Sokadszor élem át azt a szelíd örömöt és szeretetet, amellyel Erdélyben fogadják az utast, legyen az ismerős vagy ismeretlen; s legyen a házigazda tősgyökeres erdélyi, vagy éppen debreceni születésű, mint Gyuri, aki különben úgy beszéli az itteni magyar és román nyelvjárást, mintha Tusnádfürdőn született volna. A Fortunában zajlik az élet, ismerős és ismeretlen pilóták rivalognak a kis-magyarországi csapat érkezésén. Egy pillanat alatt mindenünk van: pálinka, vacsora, sör; a népviseletbe öltözött pincérnők tavaly óta még szebbek, ha ez egyáltalán lehetséges. Szállásunk a szomszédos Csomád panzióban lesz; te Gyuri, nincs itt medve? – Á, csak néha… És – itteni idő szerint úgy három óra felé – már alszunk is, mint a tej. Véletlenül résnyire nyitva hagytam az ajtót, de egy medve se feküdt be mellénk a kényelmes ágyikóba.
 
Csíkkozmási kirándulás
Ha valami kritizálhatót kell keresnem az Erdélyt illető, közismert rajongásomon belül: az a nyugodt, ráérős, „majd-mentalitás”. A verseny kezdő briefingje szombat reggel kilencre van meghirdetve, ami 1. késő, mert az időjárás folyamatosan romlik; 2. illuzórikus, tekintve ez előző bekezdésben írtakat. Bizony már tíz óra is van, amikor még csak elindultunk Csíkkozmás, a Kopac-hegy felé. Mire odaérünk, teljesen délkeletire fordul a szél; eleve a hátsó starthelyet célozzuk meg, a Bokszos Pulyák Földjén keresztül, akik a tavalyihoz képest kissé még többen várnak zajongva bennünket. Zsuzsi „nénike” idén nem tartott velünk, de több zacskó édességet küldött a védenceinek Nóri útján, aki fiatal korát megszégyenítő bölcsességgel igyekszik igazságot tenni a néha ökölre menő osztozkodásban. Aztán fölszállunk a minden komfortot nélkülöző traktor-utánfutókra, és letudjuk mai első extrémsport-adagunkat; kábultan kapaszkodva a hegyre vezető nyaktörő utakon.
 
 
 
Fönt vagyunk, de minek. A tavaly őszi második napunk volt ilyen: hogy a célt elérjük, fölszállás után hátszélbe kell fordulni és körülrepülni a cipó alakú hegyet. Lent meg 9-10 m/s szél. Ion Dobrea, a tandem kategória két nevezőjének egyike mindenképp versenyezni akar: a hegyoldal közepéig mászik le utasával, hogy elstartolhasson, s aztán messze a céltól szálljon le. Páran még próbálkoznak festékként, de értelmetlen az egész; pláne úgy, hogy a medence túloldalán ott mosolyog gúnyosan – és szélirányban… – a Kakukk-hegyi starthely. A versenyzők ki se terítenek; szikrázó hangulatú rádióforgalmazás a célkör, a start, Nándi mint versenyigazgató és Sárig mint zsűri között; aztán letraktorozunk a hegyről, és elindulunk a másik starthely felé.
 
 
 
Verseny
Két óra. A Kakukk-hegy oldalán várjuk, hogy – hét alá… – csendesedjen a szél. Repülés csak saját felelősségre, a verseny áll; a két tandem lejtőzik ezerrel; rajtuk kívül csak a gyors ernyők startolnak. A célra repülőket rendre hátrasodorja a szél, amely lassan itt is gerincirányba fordul. Távolabb felhősödés kezdődik; a meteor meg esőt ígér vasárnapra. Lesz még ebből a versenyből valami?
Fél négykor megreccsen a rádió, Csurulya Laci hív bennünket ebédelni. Behallatszik, ahogy többen azon agyalnak: mégiscsak vissza kéne menni Kozmásra. „Menjetek csak! – recseg a walkie-talkie-ból – én meg majd megeszem a pityókatokánt helyettetek is…” „Ne hülyéskedj már, Csurulya!” „Nem hülyéskedek. Tényleg megeszem.”
Nem akarom itt hagyni a felszerelést a hegyen; a hátamon levinni még kevésbé. A szél kicsit almult, már csak ötös körüli, de lökéses és oldalas. Lerepülünk – határozzuk el Nórival. Gyors terítés; Nóri kecsesen fölszáll, kiemelkedik, és elindul a leszálló felé. A szél – mint a jó fogós kutya – megérzi, hogy félek tőle, újra erősödik. Menj! – mondja Guriga, én meg úgy teszek, mintha el lennék határozva. A szárny leborul, dühöngök, aztán összeszedem magam; végre érzem a feladat nyugalmát és az önbizalmat. Startolok, ösztönösen kifordulok jobbra, a szél felé. „Ne arra!!!” – hallom a hátam mögül, de már késő, elkap az oldalas szél rotorja, és mire megfordulok, a leszálló előtti nagy nyárfák már toronyként takarják a célkört. Feléjük kéne menni és kiemelne a lejtő – tudom az eszemmel, de a jelenlegi siklópálya és az életösztön mást parancsol: a távolabb levő rés fölött akarok átrepülni. 1-2-es ernyőmet keményen fogni kell, tekereg fölöttem a kupola, és vagy hárommal, függőlegesen leesek a hegy aljába, mint egy ejtőernyős.
 
 
A „pityókatokányt” ezúttal Gyuri ízesítette. Olyan alföldi gulyásleves rotyog a bográcsokban, hogy csak a második tányér után kezdek azon gondolkodni, hogyan mászok majd vissza a hegyre. Méghozzá minél előbb, mert már sötétedik lassan, és a szél, amely eddig tombolt, most leáll. A starthelyen némi káosz: Vili, a startmarsall előbb fölparancsol minket a hegytetőre, aztán mások sorra alánk terítenek és sziesztáznak. Nincs rajtsorrend, FAI-versenyzők, román nemzeti bajnokság, versenyen kívüli pilóták kavarognak össze-vissza. Megint ráborítom Gurigára az ernyőmet. Míg összeszedem magam, ő startol. Fölhúzza a szárnyat, kifordul – egyenesen az időközben alája kipakolt jóember szerelésébe. Valahogy elszáll azért; én jövök, meglepetésemre szél is van, meg ösvényt is találok a parkoló szárnyak között: fönt vagyok a levegőben végre. Ezúttal nem megyek bele a turbulenciába, de a cél előtti fák így is „dolgoznak” rendesen. Magasan értem ki, de olyan furcsa minden, végül már nemhogy fékeznék, de a gyorsítót keresgélem. Beérek, nagy lebegtetés – és leszállok a 0 pont vonalában, de a két méteres körön túl. Akkor nézek a széljelzőre: itt lent keresztbe fúj, én meg nem helyesbítettem rá… 257. Guriga dühöng, 691 centi volt; Nóri viszont 27, ezzel valahol a legelején lehet. És vége a napnak.
Meg a versenynek is, de ezt csak másnap reggel tudjuk meg, amikor Ónody Miki erélyes indítására nyolc órakor már kint vagyunk a célkörnél, a szép csendes, áztató esőben. Tízig várunk, aztán a rendezők lefújják az egészet. Visszaautózunk a Fortuna Hotelbe, és hét országra szóló eredményhirdetés zárja a III. Tusnád Kupát. Nóri megnyerte a nőit, az összesítettben 5.; én 11., Guriga 18. Csapatversenyt nem hirdettek.
Nagyon nehéz elindulni. Már rég be vagyunk pakolva, de újabb és újabb barátokkal kell még csak egy pár szót váltani; hiszen, ha találkozunk is, itt csak hónapok múlva leszünk újra együtt. Végül még egyszer megöleljük egymást Gyurival, Nándival, Szendével, Csurulya Lacival, és elindulunk hazafelé.
Vagy nyolc esőzónán hajtunk keresztül Pestig. Furcsamód, engem ez vigasztal.
Magyar Bertalan