EFEJ-érték a pozitív tartományban; avagy Veterántalálkozó a Tátrában

Veterán találkozóra voltunk hivatalosan ebben az évben is.
Most a szlovákiai terület volt soron, így nyár végén Podbrezova adott otthont a szokásos rendezvénynek. Azonban nem vagyok pontos, mert nem is igazán Podbrezova volt a helyszín, hiszen a szállásunk az Alacsony-Tátra-beli Bystrában volt, a repüléseink a Kralova Holáról történtek, a közös pilótaest pedig Rohozna repülőterén zajlott.
A rendezvény egyszerre volt sárkányos Podbrezova Kupa, siklóernyős verseny és hőlégballon fieszta.
A ballonos versenyt Európa-bajnokunk, Németh Zoli nyerte, a sárkányos versenyen Gruber Feri állhatott volna dobogóra, ha megvárja az eredményhirdetést, a siklóernyős versenyen meg jót repültünk.
Ahhoz, hogy igazán otthon érezzük magunkat, hozzájárultak a poprádi vitorlázó repülők is: túl azon, hogy egy magasságban tekertünk velük, feljelentettek minket a légtér megsértéséért. Nem derült ki, ki volt a hunyó, mert a vitorlázók légtérhasználata itt is egységes, így nem lett ügy belőle. Nem is sikerült elvenni tőlünk a szabad repülés ízét, amihez mi veteránok fejenként több mint 50 veteránévvel ragaszkodunk.
Olcsó szállást, kiváló szervezést, minden nap ínyenc vacsorát kaptunk. Barátságot, odafigyelést és támogatást, a szabad repülősportok közötti összefogást tapasztaltunk, amit itthon olyan régóta hiányolok.
Szegény Bagi Zsoltival azért az első este sikerült összevitatkoznunk, persze nem alacsony tátrai, hanem az alacsonyabb színvonalú hazai kérdésekben. Még ki sem engeszteltük egymást, Zsolti másnap megsérült. Kopírozta az én pár évvel korábbi szlovákiai eseményemet, csukódásból a földig ment. A szlovákiai háttér nem tűri a vitát.
Bár Szepsinek senkivel sem volt baja, ő is sérüléssel végezte egy szerencsétlen landolás után.
Mindkettőjüknek szívből jobbulást kívánok, és a jövő évi veteránon koccincsunk a kontómra!
A rendezvény mutatója az Egy Főre Eső Jóérzés, amit itt még hitelesített eszközökkel mérnek. A mérőeszköz végig pozitív irányba mutatott, köszönhetően a Pamíros vendégszeretetnek és az Anyicskás szervezésnek.
A megnyitó Brezno város főterén, a záró fogadás a szállás udvarán világszínvonalon zajlott.
A tájat megmutatja Horváth Zoli sárkány alól felvett filmje a Facebookon, a mellékelt oklevél meg bizonyítja, hogy ott volt, aki ott volt.

Aki meg nem, az bánhatja, a Kralova felett még soha nem láttam háromezres felhőalapot!
A záróünnepélyen kihirdettük, hogy jövőre Egerben rendezzük a legközelebbi Veterán találkozót. Lehet, hogy nem lesz sárkányos és siklóernyős verseny és talán hőlégballon fieszta sem, de az EFEJ-mérő bizonnyal ott lesz...
Guriga