Tusnád: egy verseny, négy rendezvény

 

Három fordulóval ért véget a célraszálló verseny Tusnádfürdőn. Az előrejelzés szerint többre számítottunk, de a nagy létszámú mezőny és a délutánra beerősödő szél ennyit lehetőséget adott. A rendezők alkonyat előtt még elindították a negyedik futamot, de azt már nem lehett befejezni.

 

 

A most már hagyományosnak tekinthető tusnádfürdői verseny 4 rendezvény is volt egyszerre. Román bajnokság, román ligaverseny sorozat utolsó fordulója, magyar nemzeti bajnokság és természetesen FAI 2. kategóriájú verseny. 67 versenyzővel, több, mint 30 rendező bevonásával, még a Magyar Bajnokságot is szponzoráló romániai támogatóval, a Bartex Sport révén, és itthonról csupán 10 versenyzővel, de mégiscsak igazi verseny és küzdelem alakulhatott ki. Gondoskodott róla az időjárás.

 

 

 

A versenyt egy naposra tervezték a rendezők, és ez megbosszulta magát, mert a meteorológia miatti szünet adta hátrányt így már nem lehetett ledolgozni. Egy verseny, ha elindul, az első start után már nem lehet a helyi szabályokon változtatni. Ez akkor is kőkemény szabály, ha a hazai siklóernyős versenyeink hagyománya másra emlékeztetne bárkit is. A tusnádi fiúk ismerik a nemzetközi rendezés szabályait és ahhoz tartják magukat.

A reggeli eligazítás és a safety commitee megválasztása után a csíkkozmási leszállóba mentek a résztvevők. Ott még forgolódó szél és megjósolhatatlan jövőkép fogadott.

Rövid várakozás után elindult a hagyományos Trophy Camel, ami miatt a helyi klub az extreme jelzőt magára vette. A felszállító traktor a mezőgazdasági utánfutó platóján életveszélyes pályán húzta fel a 200 méteres szinttel feljebb elhelyezkedő starthelyre a kapaszkodó, helyenként a borulás kockázata hatására sikongató utasait, a pilótákat. Az életveszély kétszeres volt, medveölő kutyák összevont tekintete és morgása, csaholása mellett imádkoztunk, fel ne boruljunk, mert akkor kutyakaja lesz belőlünk.

Ahogyan mindig is, baj nélkül felértünk. A jótékony szembeszél már várt minket odafent, így azonnal indulhatott a verseny. Vili, a startmarsall néhány rövid utasítással jelezte, itt most csak az ő engedélyével szállhatunk fel, a sorrend pedig kötött. Nem tudtuk, hogy ez a versenyen nem végig lesz így, mert az újrastartok teljesen felborították a startszámok által diktált rendet.

Az első pilótákat a lenti forgolódó szél, a sokszor a rásiklás közepette változó iránya lepte, zavarta meg. Nekem nem volt ilyen problémám, simán csak elbambultam a könnyű és zavartalan végsiklásban. A lejtős terepre számítva alacsonyan érkeztem, ez megbosszulta magát. Azután meglepve észleltem, hogy ez sok másik pilótával is így történt, csak a legrutinosabbak léptek a palacsinára, így az első kör eléggé megosztós lett. És a második körben sem számíthattunk jobbra. Beindultak a célraszálló versenyt gyakran szerencsejátékká degradáló termikek, sőt a starthelyről mindenfelé porördögöket láttunk a szántásokról beindulni. Nem volt szívderítő látvány. A messzi célt sokan el sem érték, a beerősödő szembeszél a lejtőn nem emelt ki, a termikig érve pedig az erős leáramlás a földig süllyesztett. Sokan az előterep 100 méterrel lejjebb lévő pereméig értek, közülük néhányan onnan startoltak újra, ezzel teljesen megzavarva a rendezés fonalát.

A következő körben volt aki inkább eltekert a termikben, eldobva a sorozathoz tartozó eredményét a magasság, a távolság és az igazi repülés élményére váltva. A küzdők azonban küzdöttek tovább, a versenyzők versenyeztek. Most pontosan leszállni nagyobb teljesítmény volt, mint a biztonságot jelentő magasságba tekerni.

Állva a starton kétségbeesetten látom, hogy az előttem elstartolt Zsuzsi felfelé távolodik a céltól. Ernyője csukogat, a gagyi célraszállás kezd biztonságtechnikává válni. Mások előttem a turbóban henteregnek, drukkolok értük, hogy épen leszálljanak. Pont most kell indulnom?

Felhúzom az ernyőt, hátraránt, alig bírom megtartani. befordulok, előre dőlök, a lapos pályán nem akar a kupola felemelni. Hagyom az ernyőt előre kúszni, tudom, akkor tudok csak sebességet szerezni, ha nem rohanok ki ész nélkül alóla. De ha kontrollálatlanul előre lő, akkor meg a fejemre fog csukni. Lassan, de gyorsulva tolom a zsinórokkal a kupolát, háromszor is visszatesz, mire végre a levegőben vagyok. Előttem valaki a domboldalra száll, nem tudott a szembeszélben előbbre jutni. Balra fordulok, ahol számításom szerint emelésnek kellene lenni, de a lejtő nem tart. Tudom, ha az előttem durván emelkedő ernyő irányába repülök, a termik előtti durva leáramlás letesz. Felengedem a fékeket, de alig haladok. Oldalszelezek, sebességet gyűjtve a talajhoz képest fúvatom magam a széllel, hogy elérjem a célkört. Rácsúszok a szélirányos domboldalra, de csak merülést találok, úgy tűnik, hogy újrastartom lesz, mert nem vagyok képes beérni. Hogy el ne zakózzak, pár méterre a földtől szembeszélbe állok, de az első fékezésre felkap egy buborék, elérhetővé válik a cél. Csak a molinók vannak útban, talán átrepülök felettük. Közvetlenül a zászlók előtt azonban ismét lerak, hogy ne akadjak beléjük, ki kell kerülnöm őket. Akkor meg a nézők feljére fogok szállni, rebbennének szét, de a turbulencia itt ismét felkap, fordulóban egy erős jobb fékkel akár a célba is találhatok. Húzom a féket, most már látom, hogy ha tartom az ívet az kevés lesz. A negatív határáig nyomom a kilépőél jobb oldalát, oda terhelek, nehogy átessen. Már nem lenne nagy baj, közel vagyok a földhöz, csak felszántanám a mezőt és oda a pontjaim. Az erős fékezésnek megvan a hatása perdül az ernyő, már húzom a másik féket is és nyújtom a fájós lábam. Nem törődve vele, hogy fájni fog, belerúgok a palacsintába, és hogy el ne essek, már a jobb lábammal is támaszkodok. A célmérő 14 centimétert mutat, de a bírók szerint a hátsó lábam előbb földet ért, így 34 centit kapok. Nem baj, nem ezzel fogok veszíteni, hanem az első körös nagy hibámmal. Hát ezért izgalmas a pontraszállás, mert nincs két egyforma találat, nincs két egyfortma hiba.

A harmadik körben, újra hasonló szituációban, már én is a domboldalon végzem, újrastart a sorsom.

Azután mindennek véget vetett a 10 méter fölé erősödő lökésekkel tarkított szél. A kényszerű szünetben sokan végleg feladták, hogy lesz még ma befejezett harmadik kör, hiszen volt még újrastartot kapott második körös versenystart is hátra.

Késő délutánra a lemenő nap leállította a szélgépet, és aki lement, jöhetett vissza befejezni a futamát. A negyedik kört a befejezés lehetetlenségét is látva elkezdtük ugyan, de ez már csak a siklóernyők közlekedési eszközként való kezelése volt, le a hegyről, kis pontraszállás gyakorlással. 

És ezzel vége is lett. Jött a hagyományos pityóka-tokány party, azután a baráti beszélgetések, majd az eredményhirdetés. Temérdek kupa az asztalon, és a V. Tusnád PG győzteseinek kijáró tűzijáték, ami, megjósolom, hagyomány lesz célraszálló körökben.

A Magyar Nemzeti Bajnoki címet Kaszás Sanyi vitte haza, ahogy azt megjósoltam neki, hiszen magasan vezeti a magyar célraszálló rangsort. Második Tóth Zsuzsi lett és ezzel női első, harmadik legjobb magyar (egyben női második) Szebenyi Virág. A női harmadik helyezett Kerekes Nóra lett, aki a nők díjazásakor felhívta a dobogóra Bolyán Anikót, aki sérülten csak egy futamban tudott lerepülni, így esélye sem volt harcba szállni.

A román bajnokság, a román liga, a Tusnád PG győztesek díjátadója utáni tűzijátékot Szöllősi Laci hajnalba nyúló karaoke partyja alakította át akusztikus játékká. Köszönet a rendezőknek, Balogh Gyuri csapatának, hogy megteremtették a lehetőségét, hogy nekünk is lehessen Nemzeti Bajnokságunk, köszönet az Amatőr Siklórepülők Egyesületének a magyar bajnokság egyetlen hazai támogatójának, és Barac Miklós cégének a Bartex Sportnak!

Guriga