Második FAI Hang Gliding-diplomásunk: Ónódi Miki!

A Magyar Repülőszövetség - Szabadrepülő Szakága javaslatára - felterjesztette Ónódy Miklóst FAI Hang Gliding és Szalai Józsefet FAI Pepe Lopez diplomára. 

Szalay József magyar siklóernyős oktató, aki évek óta kitűnik pilótatársai iránti segítő készségével; különösen, mint az alpintechnikában járatos szakember, a bajba jutott, fára szállt ernyők leszedésével. 2007-ben a szakág az akkor alapított Szécsi Gábor fAIR PLAY díjjal ismerte el példa értékű sportszerűségét.

Az idei felterjesztés konkrét indokát az alábbi esettel indokoltuk: 2011. április 23-án Szlovéniában Wiedervald Gábor pilótatársunk csúnyán fára szállt. Az ernyője mintegy magasan egy betonút felett lógott a fán, aminek a törzse kb. 35 méterig kopasz volt. A pilóta lemászott, hívtuk a helyieket, de az ernyő mentéséhez nem sikerült azonnal segítséget találni. Telefonon felhívtuk Szalay Józsefet, tudva, hogy ő az ilyen helyzetek specialistája. Józsi akkor éppen versenyen volt Szlovákiában. Különösebb kérés nélkül autóba vágta magát, éjszaka elindult és hajnalra leért hozzánk a Krvavechez. Vasárnap leszedte az ernyőt, egyben, sérülés nélkül. Utána visszautazott a szlovák versenyre.

Ónódy Miklós a magyar siklóernyős célraszálló válogatott szövetségi kapitánya. 1960. december 6-án született, okleveles építőmérnök. A szerbiai Magyarkanizsán él. Valamennyi szabad repülési fajtában képzett, sárkányos és siklóernyős, motor nélkül és motorral is.

Ő a hazai Siklóernyős Célraszálló Sport megteremtője, aki nem csupán a magyar, hanem a román, és a szlovák első Siklóernyős Célraszálló Versenyek ötletadója és rendezője is volt egyben. Ebben a sportágban az FAI elismert szakembere, megszámlálhatatlan verseny szervezője és kulcsembere. A határok nélküli Európa gondolatának egyik gyakorlati megvalósítója e sportban, a sportkapcsolatok létesítésében és a szabad repülésért folytatott tevékenységével. A fentiek alapján javasoltuk Ónódy Miklós felterjesztését, a CIVL Hang Gliding Diplomájára.

A CIVL (az FAI Szabadrepülő Bizottsága) a felterjesztést megtárgyalta. Pepe Lopez diplomára két jelölés érkezett (egy évben csak egy diploma adható ki). A szavazás során Szalai Józsival szemben Riikka Vilkuna nyert. Ónódy Mikinek viszont (Halmos Péter után második magyarként) a bizottság megszavazta a Hang Gliding Diplomát!