Siklórepülés és az extrém sportok

Kedves Címzett,

elnézését kérem, hogy ismeretlenül zavarom. Egy kéréssel szeretnék Önhöz fordulni.
 
Az idén érettségizem és az egyik érettségi tárgyam a Társadalomismeret lesz. Ehhez előzőleg egy esszét kell beadni. A téma: Extrém sportok (http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2010maj/tarsism...
 
Az elméleti rész mellett szükség van felmérésre, amit több személlyel kell megcsinálni: olyanokkal, akik a sportot űzik (pl. sziklamászás falmászás, deszkasportok, ejtőernyőzés, sárkányrepülés, küzdősportok, búvárkodás, paintball, rafting, barlangászás stb., azaz bármi, ami nem igazán hétköznapi sportág), ill. olyan orvosokkal, akik kezeltek már "extrém sportolót" (pl. baleset miatt).
 
Ezt a témát találtam a legérdekesebbnek, de mivel az ismerőseim között nem nagyon vannak ilyen sportolók, nehezebb összeszedni a megfelelő számú válaszadót, mint gondoltam.
Nagyon sokat segítene, ha kitöltené a kérdőívemet, és esetleg még másoknak is tovább tudná küldeni a kérésemet. (Orvost sajnos eddig még alig tudtam találni.)
  
Köszönöm a segítséget előre is.

K. Virág

 

Kedves Virág!

A nekem küldött levélből arra következtetek, hogy a siklóernyőzést, vagy a sárkányrepülést extrém sportnak tekinti. Bármit is hall másoktól, és bárhogyan is fogalmaz a jogszabály ez a két fajta repülő tevékenység - ha azt szabályosan és felkészülten űzik - egyáltalában nem tekinthető extrémnek.

Megítélésem szerint először a terminológiáját kellene ennek a rosszízű szónak a helyére tenni: mit is jelent a szó "extrém", és mit jelent a kifejezés "Extrém sport". Semmiképp sem értek azzal egyet, hogy ami nem igazán hétköznapi sportág, az extrém lenne. Hiszen akkor hazánkban a sísport is az lenne. Vagy például a baseball. Nem igazán hétköznapiak.

Ha a meghatározás az az egészségügy-miniszteri rendelet, amely a szakmák véleménye megkérdezése nélkül, mindenféle felmérést mellőzve hasraütés-szerűen határozta meg az extrém sportok körét, akkor javaslom, hogy egy iskolai tanulmány alapját ne szolgálja, mert a tanulmánynak inkább kellene a tudomány talajáról táplálkoznia, mint alkalmatlan politikusok hozzá nem értő ötletbörzéjéből.

A társadalom ismeret fontos része lenne megteremteni a lehetőségét, hogy a valódi értékek és ismeretek elhatárolódjanak a manipulatív és tudománytalan megközelítésektől. Ha a dolgozatában ebben segíthetek, számíthat rám.

De mint sárkányrepülőre és siklóernyősre az extrém sportos kérdőív - 34 év sárkányrepülő és 14 év siklóernyős tapasztalattal a hátam mögött kijelenthetem - rám nem vonatkozik.

S mivel a kérése olyan félreértést tartalmaz, amely repülőtársadalmunkat évek óta sújtja, engedelmével kérését válaszommal együtt szakágunk honlapján közzéteszem.

 

Tisztelettel:

Kerekes László
siklórepülő szakértő
siklóernyős és sárkányos oktató
a Szabad Repülők Szövetségének elnöke.